ניתוח פלסטי בהרדמה מקומית הוא אופציה שהופכת לנפוצה יותר ויותר, גם בשל הרצון של מטופלים רבים לקצר את זמן ההתאוששות וההחלמה מההליך הכירורגי וגם עקב החששות המובנים והטבעיים מהרדמה מלאה. הרדמה מקומית מפחיתה במידה ניכרת את רמת הסיכון, אבל גם היא עלולה להוביל לתופעות לוואי לא רצויות, וכירורג פלסטי אחראי מפרט אותן באוזני המטופלות והמטופלים כך שיוכלו לקבל החלטות על סמך כל המידע הרלוונטי. סקירה מלאה ניתנת בהתאמה אישית במהלך מפגש הייעוץ ועוד קודם לכן תוכלו לקרוא כאן בעמוד על הסיכונים.
מינון שגוי
לצורך הרדמה מקומית אשר פועלת על האיבר הספציפי שבו מטפלים נדרשת כמות קטנה יחסית של חומר הרדמה, בהשוואה למינון המתאים להרדמה מלאה. האדם נשאר בהכרה מלאה, ורק האזור שבו מתבצעות פעולות כירורגיות מורדם ולכן אין בו תחושות כאב.
מינון לא נכון של חומר ההרדמה עלול לגרום לקלקול קיבה, חולשה, הקאות, עייפות ובמקרים מסוימים גם לטשטוש בראייה. סיכון נדיר מאוד הוא פגיעה במערכת העצבים או בלב.
תגובה אלרגית
סיכונים בהרדמה מקומית כוללים גם תגובה אלרגית של הגוף עקב רגישות לחומר ההרדמה. בהקשר זה כדאי לדעת שיש סוגים שונים של חומרי הרדמה שמאפשרים לנטרל תחושות כאב במיקום ספציפי ולכן הצוות שמבצע את הניתוח יכול למצוא פתרון שלא יגרום לתגובה אלרגית. לשם כך מפגש הייעוץ כולל גם תשאול רפואי מקיף וכמו כן נערכות בדיקות שונות. יחד עם זאת אין דרך לדעת בוודאות של 100% כי הגוף לא יפתח תגובה אלרגית כתוצאה מהרדמה מקומית.
כאב
המטרה של ההרדמה המקומית היא כאמור נטרול תחושת הכאב כך שהרופא המנתח יוכל לבצע את כל הפעולות הדרושות על-מנת לשפר את מראה האיבר ולהוביל לתוצאות המבוקשות.
ברוב רובם של המקרים מושגת המטרה הזו. יחד עם זאת ייתכן גם מצב שבו ההרדמה המקומית לא ממלאת את ייעודה. סיבה אפשרית אחת היא מינון נמוך מדי, גורם אפשרי נוסף הוא ספיגה לקויה של החומר בדם וגם רגישות גבוהה מאוד לכאב עלולה ליצור תחושות לא רצויות תוך כדי ההליך הכירורגי.
כירורג פלסטי מנוסה מוודא בכל שלבי הניתוח שהמטופל או המטופלת – שנמצאים בהכרה מלאה ויכולים לתקשר איתו – לא חשים כאב או אי נוחות. במידת הצורך ניתן להוסיף חומר מאלחש, ואם האדם יודע שהוא ניחן ברגישות רבה ובסף כאב נמוך, תהיה לכך כמובן התייחסות מראש בתכנון ההליך וההרדמה.
סיכונים בהרדמה מקומית בהיבט הרגשי
כשמדברים על סיכונים בהרדמה מקומית חשוב לקחת בחשבון גם את ההיבט הרגשי ולא “רק” את זה הפיזי. הרדמה מלאה מייצרת אצל אנשים רבים, ובפרט אלה בעלי הצורך בשליטה על המתרחש בחייהם, קושי רב. מצד שני גם הרדמה מקומית עלולה להוביל לקושי רגשי.
למי שלא עבר קודם לכן הליך כירורגי, מן הסתם רוב המטופלים והמטופלות, אין דרך לדעת כיצד ירגישו כשהרופא מבצע פעולות שונות בגוף, כולל כאלה שמתאפיינות במידה מסוימת של פולשנות – ולכן ייתכן מצב שבו תוך כדי ניתוח, הליך שמטבעו גורם לחששות, מתעורר פחד עז. גם למצב זה יש מענה אפשרי והוא הוספת טשטוש שמעמעם את התחושות העזות.